Търсачката на Microsoft Bing е блокирана в Китай

24 януари 2019
Търсачката на Microsoft Bing е блокирана в Китай

Търсачката Bing на Microsoft е най-новата американска технологична услуга, която става недостъпна в Китай, според доклад на Financial Times. Потребителите на интернет в континентален Китай започнаха да се оплакват, че cn.bing.com вече не е налице в страната. Тя все още е достъпна за хората извън Китай. Според източници, пожелали анонимност пред FT, държавният телеком China Unicom потвърди, че поръчката е от правителството. Все още не знаем какво е предизвикало забраната.

 

Microsoft предостави следното изявление: „Потвърждаваме, че понастоящем Bing е недостъпен в Китай и са ангажирани екипи, които да определят следващите стъпки.“

 

Не е особено необичайно западен уебсайт да се блокира от все по-рестриктивния интернет на Китай - Twitch се оказа забранен през септември, а Facebook, Instagram и Twitter са забранени от години. Microsoft Bing е една от малкото услуги, разработени от американска компания, която остана достъпна в страната, въпреки конкуренцията с услугите, свързани с местната власт. Разбира се, оцеляването на Bing се дължи на готовността на Microsoft да се съобрази с политиката на китайското правителство по цензурата, но сега дори това не се оказа достатъчно за Китай. При президента Си Дзинпин, Китай стана по-строг с контрола си над интернет.

 

Втората причина, поради която решението е забележително, е планираният от Google продукт за търсене на китайския пазар, проект, известен вътрешно като Dragonfly, и такъв, който е предизвикал огромна реакция както от компанията, така и извън нея. Google преди това действаше в Китай до 2010 г., когато се оттегли от страната в знак на протест срещу правителствените политики за свобода на словото и достъп до информация.

 

В резултат на отсъствието на Google, контролираният от държавата Baidu се очерта като водещ доставчик на търсене в страната, контролиращ повече от 70% от пазара. (Bing имаше около 2% от пазара.) Но сега, Google гледа на китайския пазар като потенциална възможност за растеж, като изпълнителният директор Sundar Pichai настоява пред Конгреса миналия месец, че плановете й за страната са в проучвателни етапи. Удар срещу Dragonfly миналия месец беше изключването на Google от търсещата машина 265.com, която пренасочи към Baidu и беше използвана за събиране на данни за това, което е вероятно китайските потребители да търсят. Съобщава се, че Google е изключила частта от проекта за събиране на данни в отговор на продължаващата вътрешна реакция.

 

Тъй като Bing изчезна и причината за неговото изхвърляне не е ясна в момента, е трудно да се каже дали Google ще има много късмет да извади продукта си на яве, особено ако бъде отблъснат от все по-суровата позиция на правителството по отношение на интернет ограниченията.

Google е глобен с 50 милиона евро (£44m) от френския регулатор на данни CNIL за нарушаване на правилата на ЕС за защита на данните.

прочети още

Много хора разтриват или опъват вратовете си, докато работят на компютъра. Ново проучване показва, че навеждането напред за да прочете по-ясно написаното на монитора, се отразява на шията и води до проблеми с врата и раменете.

прочети още

Изследователи създадоха най-бързата и енергийно ефективна симулация на част от мозъка на плъх, използвайки компютърен хардуер.

прочети още

Фокусирането върху отрицателното е добро, когато става въпрос за батерии

прочети още

Puma пуска в експлоатация ограничено количество на обувките си за бягане RS-Computer от 1986 г., които разполагат с компютърен чип, който да записва разстоянието, времето и изразходваните калории. Бягащите могат да свържат обувката чрез 16-пинов конектор към всеки Apple IIE, Commodore 64 или IBM PC, за да видят данните си.

прочети още

Microsoft се хвърля бялата кърпа с Edge и изгражда нов уеб браузър за Windows 10, този път базиран на Chromium.

прочети още

Полицията в Ню Йорк съобщи днес, че е придобила 14 дрона и планира да ги използва в полицейските си акции в града. Ход, който провокира реакциите на гражданските застъпнически групи, които са загрижени за мотивите на отдела.

прочети още

Нещо държи будна филмовата звезда Том Круз през нощта: функцията "изглаждане на движението".

прочети още

Уикендът на Amazon за пазаруване за празниците счупи всички рекорди, а тазгодишният Кибер-понеделник се превърна в най-успешния в историята на компанията.

прочети още

Комисарят за защита на децата в Англия призовава интернет гигантите да бъдат по-прозрачни относно данните, които събират за децата.

прочети още

Днес AMD представи първите и най-бързи графични процесори, създадени със нова 7nm технология, в своето събитие Next Horizon.

прочети още

Amazon се присъединява към конкурентите си в търговията на дребно, като разширява програмата си за безплатна доставка точно преди огромното пазаруване за празниците.

прочети още

Тарифите, които федералното правителство на САЩ наложиха на някои продукти, експедирани от Китай през юли и добавени през август и септември, оставиха много хора да се чудят какво ще означава това за ценообразуването на безбройните компоненти на компютъра, които се доставят до САЩ от Китай.

прочети още

На пазара има изобилие от предварително сглобени персонални компютри, но няма нищо по-голямо от удовлетворението от това да си го сглобите сам. Въпреки, че процесът на сглобяване на компютър не е труден, може да е обезсърчителен първия път, когато го правите.

прочети още

Всеки е чувал за пазаруване онлайн, но трудно се престрашава да направи първата си покупка. Факт е, че няколко сайта предлагат изгодни цени, а промоциите им понякога са страхотни. Но как да пазаруваме компютърни части от Amazon.co.uk?

прочети още

Хуманоидният робот YuMi дирижира Lucca Philharmonic Orchestra в съвместен концерт заедно с италианския тенор Андреа Бочели в театъра "Верди" в Пиза, Италия 12 септември 2017 г.

прочети още

Произведение, създадено от програма с Изкуствен Интелект, е продадено на търг за $ 432,000 (£ 337,000).

прочети още

Всички говорят за това каква видеокарта или процесор притежават или планират да закупят. Изборът на дънна платка обаче е много важен. Именно тя е свързващото звено, което кара системата да работи гладко.

прочети още

Коя е единствената страна в света, която създаде Министерство на изкуствения интелект?

прочети още

Инженерите в университета в Сан Диего успяха за пръв път да предскажат кръвното налягане на индивида и да предоставят персонализирани препоръки, които да го намалят въз основа на тези данни.

прочети още

Поддържат се всички карти Maestro, Mastercard и Visa, издадени в страната и чужбина.

прочети още

Компютърът Ви има проблем със стартирането? Вентилаторите работят повече и са по-шумни от нормалното? Всичко това може да се дължи на неправилна експлоатация на кабелите в кутията. Ето и кои са най-често срещаните грешки при окабеляването.

прочети още

Първият въпрос, който трябва да си зададем, е дали сме заклети геймъри, които няма да направят компромис пред нищо, или обикновени потребители, които ще играят любимата си игра от време на време. Знаете ли, че може да се сглоби прилична конфигурация за игри, дори и без външна видеокарта?

прочети още

Фирма Кринитус ЕООД е официален търговец в онлайн платформата на Emag.bg

прочети още

Здравейте! Добре дошли в новия ни онлайн магазин. Разглеждайте, питайте и коментирайте всичко, което Ви интересува.

прочети още