Представете си, че не се налага да зареждате телефона или лаптопа си седмици

3 януари 2019
Представете си, че не се налага да зареждате телефона или лаптопа си седмици

Представете си, че не се налага да зареждате телефона или лаптопа си седмици. Това е мечтата на изследователите - да търсят алтернативни батерии, които излизат извън сегашните популярни литиево-йонни версии. Сега, в ново проучване, което се появява в списанието Science, химици от няколко институции, включително Caltech и лабораторията за реактивни двигатели, която се управлява от Caltech за НАСА, както и научно-изследователския институт на Хонда и Националната лаборатория на Lawrence Berkeley, засегнаха нов начин на приготвяне на акумулаторни батерии на база флуорид, отрицателно заредена форма или анион на елемента флуор.

"Флуоридните батерии могат да имат по-висока енергийна плътност, което означава, че те могат да издържат по-дълго - до осем пъти по-дълго от използваните днес батерии", казва съавторът на изследването Робърт Груббс, професорът на Caltech Виктор и Елизабет Аткинс, професор по химия и победител от Нобелова награда за химия през 2005 г. - Но флуоридът може да се окаже труден за работа, особено защото е толкова корозивен и реактивен.

През 70-те години изследователите се опитват да създадат акумулаторни батерии с флуорид, използвайки твърди компоненти, но твърдотелните батерии работят само при високи температури, което ги прави непрактични за ежедневна употреба. В новото проучване авторите докладват най-накрая как да накарат флуоридните батерии да работят с течни компоненти - и течните батерии лесно работят при стайна температура.

„Все още сме в ранните етапи на развитие, но това е първата акумулаторна батерия с флуорид, която работи при стайна температура“, казва Саймън Джоунс, химик в JPL и автор на новото изследване.

Батериите задвижват електрически токове чрез прехвърляне на заредени атоми - или йони - между положителен и отрицателен електрод. Този процес на движение се извършва по-лесно при стайна температура, когато се включват течности. В случая на литиево-йонни батерии, литийът се включва между електродите с помощта на течен разтвор или електролит.

"Презареждането на батерията е като бутане на топка нагоре по хълм и след това пускането му отново и отново," казва съавтор Томас Милър, професор по химия в Caltech. - Вие се придвижвате назад и напред между съхранението на енергията и нейното използване.

Докато литиевите йони са положителни (наричани катиони), флуоридните йони, използвани в новото изследване, носят отрицателен заряд (и се наричат ​​аниони). Работата с аниони в батериите има предизвикателства и предимства.

"За батерията, която трае по-дълго време, трябва да преместите по-голям брой зареждания. Преместването на множествено заредени метални катиони е трудно, но подобен резултат може да се постигне чрез преместване на няколко единично заредени аниони, които пътуват сравнително лесно", казва Джоунс, който прави изследвания в JPL за източници на енергия, необходими за космически кораби. "Предизвикателствата на тази схема правят системата да работи с използваеми напрежения. В това ново проучване ние демонстрираме, че анионите наистина заслужават внимание в науката за батериите, тъй като показваме, че флуоридът може да работи при достатъчно високо напрежение."

Ключът към работата на флуоридните батерии в течност, а не в твърдо състояние, се оказа електролитна течност, наречена бис (2,2,2-трифлуороетил) етер или BTFE. Този разтворител е това, което помага да се запази стабилността на флуоридния йон, така че да може да пренася електроните назад и напред в батерията. Джоунс казва, че стажантът по това време, Виктория Дейвис, която сега учи в Университета на Северна Каролина, Чапел Хил, е първата, която е помислила да опита BTFE. Докато Джоунс не се надяваше, че ще успее, екипът все пак реши да го опита и бяха изненадани, че работи толкова добре.

В този момент Джоунс се обърна към Милър за помощ, за да разбере защо решението работи. Милър и неговата група проведоха компютърни симулации на реакцията и разбраха кои аспекти на BTFE стабилизират флуорида. От там екипът успя да нагласи BTFE решението, като го модифицира с добавки, за да подобри своята производителност и стабилност.

„Отключваме нов начин за производство на по-дълготрайни батерии“, казва Джоунс. - Флуоридът се завръща в батериите.

Не се знае защо, но се смята, че правителството е забранило услугата

прочети още

Google е глобен с 50 милиона евро (£44m) от френския регулатор на данни CNIL за нарушаване на правилата на ЕС за защита на данните.

прочети още

Много хора разтриват или опъват вратовете си, докато работят на компютъра. Ново проучване показва, че навеждането напред за да прочете по-ясно написаното на монитора, се отразява на шията и води до проблеми с врата и раменете.

прочети още

Изследователи създадоха най-бързата и енергийно ефективна симулация на част от мозъка на плъх, използвайки компютърен хардуер.

прочети още

Puma пуска в експлоатация ограничено количество на обувките си за бягане RS-Computer от 1986 г., които разполагат с компютърен чип, който да записва разстоянието, времето и изразходваните калории. Бягащите могат да свържат обувката чрез 16-пинов конектор към всеки Apple IIE, Commodore 64 или IBM PC, за да видят данните си.

прочети още

Microsoft се хвърля бялата кърпа с Edge и изгражда нов уеб браузър за Windows 10, този път базиран на Chromium.

прочети още

Полицията в Ню Йорк съобщи днес, че е придобила 14 дрона и планира да ги използва в полицейските си акции в града. Ход, който провокира реакциите на гражданските застъпнически групи, които са загрижени за мотивите на отдела.

прочети още

Нещо държи будна филмовата звезда Том Круз през нощта: функцията "изглаждане на движението".

прочети още

Уикендът на Amazon за пазаруване за празниците счупи всички рекорди, а тазгодишният Кибер-понеделник се превърна в най-успешния в историята на компанията.

прочети още

Комисарят за защита на децата в Англия призовава интернет гигантите да бъдат по-прозрачни относно данните, които събират за децата.

прочети още

Днес AMD представи първите и най-бързи графични процесори, създадени със нова 7nm технология, в своето събитие Next Horizon.

прочети още

Amazon се присъединява към конкурентите си в търговията на дребно, като разширява програмата си за безплатна доставка точно преди огромното пазаруване за празниците.

прочети още

Тарифите, които федералното правителство на САЩ наложиха на някои продукти, експедирани от Китай през юли и добавени през август и септември, оставиха много хора да се чудят какво ще означава това за ценообразуването на безбройните компоненти на компютъра, които се доставят до САЩ от Китай.

прочети още

На пазара има изобилие от предварително сглобени персонални компютри, но няма нищо по-голямо от удовлетворението от това да си го сглобите сам. Въпреки, че процесът на сглобяване на компютър не е труден, може да е обезсърчителен първия път, когато го правите.

прочети още

Всеки е чувал за пазаруване онлайн, но трудно се престрашава да направи първата си покупка. Факт е, че няколко сайта предлагат изгодни цени, а промоциите им понякога са страхотни. Но как да пазаруваме компютърни части от Amazon.co.uk?

прочети още

Хуманоидният робот YuMi дирижира Lucca Philharmonic Orchestra в съвместен концерт заедно с италианския тенор Андреа Бочели в театъра "Верди" в Пиза, Италия 12 септември 2017 г.

прочети още

Произведение, създадено от програма с Изкуствен Интелект, е продадено на търг за $ 432,000 (£ 337,000).

прочети още

Всички говорят за това каква видеокарта или процесор притежават или планират да закупят. Изборът на дънна платка обаче е много важен. Именно тя е свързващото звено, което кара системата да работи гладко.

прочети още

Коя е единствената страна в света, която създаде Министерство на изкуствения интелект?

прочети още

Инженерите в университета в Сан Диего успяха за пръв път да предскажат кръвното налягане на индивида и да предоставят персонализирани препоръки, които да го намалят въз основа на тези данни.

прочети още

Поддържат се всички карти Maestro, Mastercard и Visa, издадени в страната и чужбина.

прочети още

Компютърът Ви има проблем със стартирането? Вентилаторите работят повече и са по-шумни от нормалното? Всичко това може да се дължи на неправилна експлоатация на кабелите в кутията. Ето и кои са най-често срещаните грешки при окабеляването.

прочети още

Първият въпрос, който трябва да си зададем, е дали сме заклети геймъри, които няма да направят компромис пред нищо, или обикновени потребители, които ще играят любимата си игра от време на време. Знаете ли, че може да се сглоби прилична конфигурация за игри, дори и без външна видеокарта?

прочети още

Фирма Кринитус ЕООД е официален търговец в онлайн платформата на Emag.bg

прочети още

Здравейте! Добре дошли в новия ни онлайн магазин. Разглеждайте, питайте и коментирайте всичко, което Ви интересува.

прочети още