Използват лични данни за предсказване на кръвното налягане

22 октомври 2018
Използват лични данни за предсказване на кръвното налягане

Инженерите от университета в Сан Диего успяха за пръв път да предскажат кръвното налягане на индивида и да предоставят персонализирани препоръки, които да го намалят въз основа на лични данни.

Тяхната работа спечели титлата "Най-добър труд" в IEEE Healthcom 2018. Това е първото проучване, което изследва дневното предсказване на кръвното налягане и връзката му със здравните поведения, събрани от човека.

Когато лекарите казват на пациентите си да направят много значими промени в начина си на живот - да се упражняват повече, да спят по-добре, да намалят приема на сол и т.н. - това може да дойде в повече на пациентите и спазването на тези препоръки не е често срещано явление, каза Суит Дий, съавтор на статията и Директор на Центъра за безжични комуникации в Университета по инженерство Якобс, където е професор в катедрата по електротехника и компютърни технологии.

"Ами ако можем да определим едно здравословно поведение, което най-много се отразява на кръвното налягане на индивида, и да го насочим към тази цел", попита Дий.

Дий и съавтора По-Хан Чианг, студент в лабораторията за проектиране на мобилни системи в катедра "Електротехника и компютърно инженерство" в Университета, събират данни за сън, упражнения и артериално налягане от осем пациенти за над 90 дни, използвайки FitBit Charge HR и безжичния монитор за кръвно налягане на Omron Evolv. Използвайки машинно обучение и тези данни от съществуващите устройства, които могат да се носят, те разработват алгоритъм за прогнозиране на кръвното налягане на потребителите и показват кои специфични поведения за здравето го засягат най-много.

Това проучване потвърди значението на персонализираните данни за обобщаване на информацията. Макар че много бази данни за здравето добавят големи количества данни за пациентите в един модел, и правят предложения за здраве, персонализираната информация в това проучване е по-ефективна.


Например, кръвното налягане на един пациент е най-засегнато от броя на минутите, през които е стоял неподвижен през целия ден. Промяната на този фактор има значително въздействие, намалявайки средното им систолично кръвно налягане с 15,4% и диастолното кръвно налягане с 14,2% за една седмица. За друг субект, времето, когато ляга в леглото, е най-важният фактор за понижаване на кръвното им налягане въз основа на техните исторически данни. Когато този субект ляга в леглото общо 58 минути по-рано от предходната седмица, той имал 3.6% спад на систоличното кръвно налягане и 6.6% намаляване на средното диастолично кръвно налягане в сравнение с предходната седмица.

 
"Това изследване показва, че използването на безжични носители и други устройства за събиране и анализиране на лични данни може да помогне на пациентите да преминат от реактивна към продължителна грижа", каза Dey. "Вместо да казвам:" Моето кръвно налягане е високо, затова ще отида при лекар, за да получа лекарство ", даването на пациентите и лекарите достъп до този тип система им се позволява да управляват симптомите си непрекъснато.

Дий и Чианг неотдавна се обединиха с лекари в университета в Сан Диего и се опитват да изпробват своя прогнозен модел на по-голям мащаб на извадката, да предсказват един ден предварително и да изучават дългосрочния ефект на здравословното поведение върху кръвното налягане.

Изследванията бяха проведени в рамките на програмата "Свързано здраве на Центъра за безжични комуникации", подкрепена от партньори от индустрията, включително Кайзер Перманте, UC San Diego Health, Samsung Digital Health и Teradata.

Не се знае защо, но се смята, че правителството е забранило услугата

прочети още

Google е глобен с 50 милиона евро (£44m) от френския регулатор на данни CNIL за нарушаване на правилата на ЕС за защита на данните.

прочети още

Много хора разтриват или опъват вратовете си, докато работят на компютъра. Ново проучване показва, че навеждането напред за да прочете по-ясно написаното на монитора, се отразява на шията и води до проблеми с врата и раменете.

прочети още

Изследователи създадоха най-бързата и енергийно ефективна симулация на част от мозъка на плъх, използвайки компютърен хардуер.

прочети още

Фокусирането върху отрицателното е добро, когато става въпрос за батерии

прочети още

Puma пуска в експлоатация ограничено количество на обувките си за бягане RS-Computer от 1986 г., които разполагат с компютърен чип, който да записва разстоянието, времето и изразходваните калории. Бягащите могат да свържат обувката чрез 16-пинов конектор към всеки Apple IIE, Commodore 64 или IBM PC, за да видят данните си.

прочети още

Microsoft се хвърля бялата кърпа с Edge и изгражда нов уеб браузър за Windows 10, този път базиран на Chromium.

прочети още

Полицията в Ню Йорк съобщи днес, че е придобила 14 дрона и планира да ги използва в полицейските си акции в града. Ход, който провокира реакциите на гражданските застъпнически групи, които са загрижени за мотивите на отдела.

прочети още

Нещо държи будна филмовата звезда Том Круз през нощта: функцията "изглаждане на движението".

прочети още

Уикендът на Amazon за пазаруване за празниците счупи всички рекорди, а тазгодишният Кибер-понеделник се превърна в най-успешния в историята на компанията.

прочети още

Комисарят за защита на децата в Англия призовава интернет гигантите да бъдат по-прозрачни относно данните, които събират за децата.

прочети още

Днес AMD представи първите и най-бързи графични процесори, създадени със нова 7nm технология, в своето събитие Next Horizon.

прочети още

Amazon се присъединява към конкурентите си в търговията на дребно, като разширява програмата си за безплатна доставка точно преди огромното пазаруване за празниците.

прочети още

Тарифите, които федералното правителство на САЩ наложиха на някои продукти, експедирани от Китай през юли и добавени през август и септември, оставиха много хора да се чудят какво ще означава това за ценообразуването на безбройните компоненти на компютъра, които се доставят до САЩ от Китай.

прочети още

На пазара има изобилие от предварително сглобени персонални компютри, но няма нищо по-голямо от удовлетворението от това да си го сглобите сам. Въпреки, че процесът на сглобяване на компютър не е труден, може да е обезсърчителен първия път, когато го правите.

прочети още

Всеки е чувал за пазаруване онлайн, но трудно се престрашава да направи първата си покупка. Факт е, че няколко сайта предлагат изгодни цени, а промоциите им понякога са страхотни. Но как да пазаруваме компютърни части от Amazon.co.uk?

прочети още

Хуманоидният робот YuMi дирижира Lucca Philharmonic Orchestra в съвместен концерт заедно с италианския тенор Андреа Бочели в театъра "Верди" в Пиза, Италия 12 септември 2017 г.

прочети още

Произведение, създадено от програма с Изкуствен Интелект, е продадено на търг за $ 432,000 (£ 337,000).

прочети още

Всички говорят за това каква видеокарта или процесор притежават или планират да закупят. Изборът на дънна платка обаче е много важен. Именно тя е свързващото звено, което кара системата да работи гладко.

прочети още

Коя е единствената страна в света, която създаде Министерство на изкуствения интелект?

прочети още

Поддържат се всички карти Maestro, Mastercard и Visa, издадени в страната и чужбина.

прочети още

Компютърът Ви има проблем със стартирането? Вентилаторите работят повече и са по-шумни от нормалното? Всичко това може да се дължи на неправилна експлоатация на кабелите в кутията. Ето и кои са най-често срещаните грешки при окабеляването.

прочети още

Първият въпрос, който трябва да си зададем, е дали сме заклети геймъри, които няма да направят компромис пред нищо, или обикновени потребители, които ще играят любимата си игра от време на време. Знаете ли, че може да се сглоби прилична конфигурация за игри, дори и без външна видеокарта?

прочети още

Фирма Кринитус ЕООД е официален търговец в онлайн платформата на Emag.bg

прочети още

Здравейте! Добре дошли в новия ни онлайн магазин. Разглеждайте, питайте и коментирайте всичко, което Ви интересува.

прочети още