Компютърен хардуер, проектиран за 3D игри, може да държи ключа към възпроизвеждането на човешкия мозък

4 януари 2019
Компютърен хардуер, проектиран за 3D игри, може да държи ключа към възпроизвеждането на човешкия мозък

Изследователите от Университета в Съсекс са създали най-бързата и енергийно ефективна симулация на част от мозъка на плъх, използвайки компютърен хардуер.

 

Д-р Джеймс Найт и проф. Томас Новотни от Университета в Съсекс победиха 50-те суперкомпютъра, като пуснаха симулации на мозъка, използвайки собствен GeNN софтуер и графични процесори.

 

Чрез разработването на по-бързи и по-ефективни симулатори академиците се надяват да повишат нивото на разбиране в мозъчната функция и по-специално да установят как щетите на определени структури в невроните могат да доведат до дефицити в мозъчната функция. По-бързите и по-напреднали симулатори биха могли да помогнат за по-добро разбиране на неврологичните разстройства, като посочат областите на мозъка, които причиняват епилептични припадъци.

 

Подобрените симулатори биха могли също да ускорят напредъка в развитието на Изкуствения Интелект - софтуерът GeNN вече се използва в Университета на Съсекс за изграждане на автономни роботи, включително летящи дронове, които могат да бъдат контролирани чрез симулирани мозъци от насекоми.

 

Новотни, професор по информатика в Университета в Съсекс, каза: "През последните три десетилетия компютрите са станали драстично по-мощни, до голяма степен благодарение на способността ни да произвеждаме компютърни чипове с по-малки и по-малки компоненти. Този процес е достигнал своя връх и е станало много по-трудно да се изграждат по-бързи компютри, без да се използват радикално различни архитектури, а графичните процесори са една такава архитектура и нашата работа показва, че в близко бъдеще те са конкурентен дизайн за високопроизводителни компютри и имат потенциала да постигнат напредък далеч отвъд местата, където процесорите ни са довели досега."

 

Изследването включваше използването на собствения софтуер на GeNN на екипа за внедряване и тестване на два утвърдени модела на компютърната неврология; една от кортикалната микросхема, състояща се от осем популации от неврони и балансирана случайна мрежа - процес, който е доказано основен за биологичното учене.

 

Една GPU успя да постигне скорост на обработка до 10% по-бързa, отколкото е възможно понастоящем, използвайки или суперкомпютър, или невроморфната система SpiNNaker, разработена по поръчка машина, част от европейския проект за човешкия мозък (HBP).

 

Екипът на Университета в Съсекс също успява да постигне икономия на енергия от 10 пъти в сравнение със симулациите на SpiNNaker или суперкомпютъра.

 

Продължавайки напред, учените смятат, че гъвкавостта и силата на графичните процесори означава, че те могат да играят ключова роля в създаването на симулатори, способни да управляват модели, които започват да се доближават до сложността на човешкия мозък.

 

Д-р Найт, научен сътрудник по компютърни науки в Университета на Съсекс, каза: "Въпреки че сме далеч от разбирането, необходимо за изграждане на модели на целия човешки мозък, ние се приближаваме до точката, в която най-новите екзаскални суперкомпютри имат суровата изчислителна мощност, която би била необходима за тяхното симулиране. Много от тези системи разчитат на графични процесори, така че сме доволни от тези последни резултати, които показват колко добре подхождат графичните процесори за симулации на мозъка. През следващата година ще работим по модел, 50 пъти по-голям от визуалните системи на маймуна, като използваме множество взаимосвързани графични процесори."

 

Крис Емерсън, началник на отдел Продажби и изследвания във Великобритания и Ирландия в NVIDIA, каза: "Ние сме много впечатлени от използването на изчислителната платформа на NVIDIA AI за мозъчни симулации, ръководена от Университета в Съсекс и се радваме, че сме способни да подкрепим научните изследвания на ръба на компютърната неврология, както и на ИИ."

Не се знае защо, но се смята, че правителството е забранило услугата

прочети още

Google е глобен с 50 милиона евро (£44m) от френския регулатор на данни CNIL за нарушаване на правилата на ЕС за защита на данните.

прочети още

Много хора разтриват или опъват вратовете си, докато работят на компютъра. Ново проучване показва, че навеждането напред за да прочете по-ясно написаното на монитора, се отразява на шията и води до проблеми с врата и раменете.

прочети още

Фокусирането върху отрицателното е добро, когато става въпрос за батерии

прочети още

Puma пуска в експлоатация ограничено количество на обувките си за бягане RS-Computer от 1986 г., които разполагат с компютърен чип, който да записва разстоянието, времето и изразходваните калории. Бягащите могат да свържат обувката чрез 16-пинов конектор към всеки Apple IIE, Commodore 64 или IBM PC, за да видят данните си.

прочети още

Microsoft се хвърля бялата кърпа с Edge и изгражда нов уеб браузър за Windows 10, този път базиран на Chromium.

прочети още

Полицията в Ню Йорк съобщи днес, че е придобила 14 дрона и планира да ги използва в полицейските си акции в града. Ход, който провокира реакциите на гражданските застъпнически групи, които са загрижени за мотивите на отдела.

прочети още

Нещо държи будна филмовата звезда Том Круз през нощта: функцията "изглаждане на движението".

прочети още

Уикендът на Amazon за пазаруване за празниците счупи всички рекорди, а тазгодишният Кибер-понеделник се превърна в най-успешния в историята на компанията.

прочети още

Комисарят за защита на децата в Англия призовава интернет гигантите да бъдат по-прозрачни относно данните, които събират за децата.

прочети още

Днес AMD представи първите и най-бързи графични процесори, създадени със нова 7nm технология, в своето събитие Next Horizon.

прочети още

Amazon се присъединява към конкурентите си в търговията на дребно, като разширява програмата си за безплатна доставка точно преди огромното пазаруване за празниците.

прочети още

Тарифите, които федералното правителство на САЩ наложиха на някои продукти, експедирани от Китай през юли и добавени през август и септември, оставиха много хора да се чудят какво ще означава това за ценообразуването на безбройните компоненти на компютъра, които се доставят до САЩ от Китай.

прочети още

На пазара има изобилие от предварително сглобени персонални компютри, но няма нищо по-голямо от удовлетворението от това да си го сглобите сам. Въпреки, че процесът на сглобяване на компютър не е труден, може да е обезсърчителен първия път, когато го правите.

прочети още

Всеки е чувал за пазаруване онлайн, но трудно се престрашава да направи първата си покупка. Факт е, че няколко сайта предлагат изгодни цени, а промоциите им понякога са страхотни. Но как да пазаруваме компютърни части от Amazon.co.uk?

прочети още

Хуманоидният робот YuMi дирижира Lucca Philharmonic Orchestra в съвместен концерт заедно с италианския тенор Андреа Бочели в театъра "Верди" в Пиза, Италия 12 септември 2017 г.

прочети още

Произведение, създадено от програма с Изкуствен Интелект, е продадено на търг за $ 432,000 (£ 337,000).

прочети още

Всички говорят за това каква видеокарта или процесор притежават или планират да закупят. Изборът на дънна платка обаче е много важен. Именно тя е свързващото звено, което кара системата да работи гладко.

прочети още

Коя е единствената страна в света, която създаде Министерство на изкуствения интелект?

прочети още

Инженерите в университета в Сан Диего успяха за пръв път да предскажат кръвното налягане на индивида и да предоставят персонализирани препоръки, които да го намалят въз основа на тези данни.

прочети още

Поддържат се всички карти Maestro, Mastercard и Visa, издадени в страната и чужбина.

прочети още

Компютърът Ви има проблем със стартирането? Вентилаторите работят повече и са по-шумни от нормалното? Всичко това може да се дължи на неправилна експлоатация на кабелите в кутията. Ето и кои са най-често срещаните грешки при окабеляването.

прочети още

Първият въпрос, който трябва да си зададем, е дали сме заклети геймъри, които няма да направят компромис пред нищо, или обикновени потребители, които ще играят любимата си игра от време на време. Знаете ли, че може да се сглоби прилична конфигурация за игри, дори и без външна видеокарта?

прочети още

Фирма Кринитус ЕООД е официален търговец в онлайн платформата на Emag.bg

прочети още

Здравейте! Добре дошли в новия ни онлайн магазин. Разглеждайте, питайте и коментирайте всичко, което Ви интересува.

прочети още