Каква дънна платка да избера?

25 октомври 2018
Каква дънна платка да избера?

Първият въпрос, който трябва да си зададем, е за какво ще ни служи компютъра? Искаме да прекараме часове в игра на последната версия на World of Warcraft, да гледаме най-новите филми или да обработваме видео файлове? Днес няма да се спираме на професионалните и сървърни дънни платки, а ще разгледаме основните варианти при чипсетите за обикновения потребител.

 

B - Business

Най-общо казано, B- сериите са ориентирани към бизнеса. Те притежават нужните портове и конектори, за да може един компютър да върши максимално полезна работа. Важно е да се отбележи, че дънната платка може да не е съвместима и да има нужда от ъпдейт на BIOS, за да работи например с второто поколение процесори на AMD Ryzen. Също така възможност за овърклок на процесора няма, като това е сред основните разлики със Z/X сериите. Примери за чипсет - B360 за осмо поколение процесори на Intel или B350 за процесорите на AMD.

 

A/H - Home

Когато една дънна платка трябва да бъде... просто една дънна платка. Базови, бюджетни и лишени от множество функции. Дънните платки от сериите A/H са предназначени за домашния потребител. Гледането на филми, сърфирането в интернет са сред постижимите цели. Когато става въпрос обаче за използване на по-мощни компоненти като видеокарта и процесор, тези дъна не вършат работа. Примери за чипсет - H310 и A320.

 

Z/X - Gaming

Геймърски, с възможност за овърклок, черешката на тортата. Z/X сериите на дънните платки са предназначени за желаещите да извлекат максимума от своята компютърна конфигурация. Възможността за свързване на видеокарти в SLI режим, използването на най-мощните процесори на пазара могат да задоволят и най-претенциозния потребител. Тези модели се използват както от геймърите, така и от различни бизнеси, които имат нужда от по-голяма хардуерна мощ. В подходяща конфигурация, Z/X дъната са топ-класата при този компонент. Примери за чипсет - Z370 за Intel и X370 за AMD процесори.

 

Портове и слотове

Стигаме и до потребителската част на избора на дънна платка. Нека видим някои от основните въпроси, които трябва да си зададем.

  1. Скорост на твърдия диск. Модерните дънни платки използват SATA III, чиято максимална скорост достига 600MB/s (или 300MB/s за SATA II, в който случай е време да се надстройва). Това означава, че повечето SSD дисове ще предоставят скорости за четене/запис в рамките на 530/500 MB/s. За сравнение, 7200 RPM SATA устройство достигат до 100MB/s в зависимост от възрастта, състоянието и нивото на фрагментация. NVMe дисковете, от друга страна, осигуряват скорост на запис до 3500MB/s. Това е 7 пъти над SSD твърдите дискове! За да се достигне тази скорост, дънната платка трябва да има M.2 порт, който работи на NVMe стандарт.
  2. Видеокарта. В повечето случаи дънните платки имат нужния набор от PCIe портове, за да може да се инсталира външна видеокарта. Геймърските такива обаче са с доста големи размери. Имайте предвид, че едно M в името на дъното означава, че то е microATX. Трябва да се прецени разположението на портовете, както и на PCIex16 слота, за да не се окаже, че картата опира в някой компонент и не може да се постави. Тук ще вметна и, че някои дънни платки нямат изход за видео. Това означава, че те задължително трябва да се използват с външна видеокарта.
  3. Брой и вид USB портове. USB 2.0 има теоретична максимална скорост на предаване на данни от 480 мегабита в секунда, докато USB 3.0 може да достигне 5 гигабита в секунда или повече от 10 пъти по-бързо. Скоростта на прехвърляне на данни на USB 3.1 е невероятна - 10Gbps. Важно е да се види какви USB портове има вградени в дънната платка.
  4. Видео изходи. В случай, че вече имате монитор, е добре той да може да се включи към компютъра. Съществуват множество стандарти, но основните изходи, които трябва да има вградени в дънната платка са DVI, HDMI, Display Port, Thunderbolt 3 или вече поостарелия стандартен VGA порт.
  5. PS/2. Предвид множество проблемни инсталации на Windows, които се случват, винаги е добре да имате под ръка добрия стар PS/2 порт. Той служи да се свържат остарели модели мишка и клавиатура към дънната платка. Това се оказва много полезно дори и в ерата на гигабитови трансфери през USB интерфейса.
  6. Мрежов адаптер. Също както и видеокартата, дънната платка може да няма изход за мрежата. Стандартните са 100Mb, 1000Mb или безжична връзка, които също могат да бъдат заложени в дъното.

 

Изборът на дънна платка е сложен процес и трябва да бъде съобразен с множество фактори - съвместимост на компонентите, нужди, за които ще бъде използван и, разбира се, бюджет. Наличието на толкова много марки и модели на пазара често може да бъде объркващо. Именно за това можете да се обърнете към нас, за да Ви консултираме и препоръчаме A-, H-, B-, X- или Z- дънна платка Ви е нужна.

 

Не се знае защо, но се смята, че правителството е забранило услугата

прочети още

Google е глобен с 50 милиона евро (£44m) от френския регулатор на данни CNIL за нарушаване на правилата на ЕС за защита на данните.

прочети още

Много хора разтриват или опъват вратовете си, докато работят на компютъра. Ново проучване показва, че навеждането напред за да прочете по-ясно написаното на монитора, се отразява на шията и води до проблеми с врата и раменете.

прочети още

Изследователи създадоха най-бързата и енергийно ефективна симулация на част от мозъка на плъх, използвайки компютърен хардуер.

прочети още

Фокусирането върху отрицателното е добро, когато става въпрос за батерии

прочети още

Puma пуска в експлоатация ограничено количество на обувките си за бягане RS-Computer от 1986 г., които разполагат с компютърен чип, който да записва разстоянието, времето и изразходваните калории. Бягащите могат да свържат обувката чрез 16-пинов конектор към всеки Apple IIE, Commodore 64 или IBM PC, за да видят данните си.

прочети още

Microsoft се хвърля бялата кърпа с Edge и изгражда нов уеб браузър за Windows 10, този път базиран на Chromium.

прочети още

Полицията в Ню Йорк съобщи днес, че е придобила 14 дрона и планира да ги използва в полицейските си акции в града. Ход, който провокира реакциите на гражданските застъпнически групи, които са загрижени за мотивите на отдела.

прочети още

Нещо държи будна филмовата звезда Том Круз през нощта: функцията "изглаждане на движението".

прочети още

Уикендът на Amazon за пазаруване за празниците счупи всички рекорди, а тазгодишният Кибер-понеделник се превърна в най-успешния в историята на компанията.

прочети още

Комисарят за защита на децата в Англия призовава интернет гигантите да бъдат по-прозрачни относно данните, които събират за децата.

прочети още

Днес AMD представи първите и най-бързи графични процесори, създадени със нова 7nm технология, в своето събитие Next Horizon.

прочети още

Amazon се присъединява към конкурентите си в търговията на дребно, като разширява програмата си за безплатна доставка точно преди огромното пазаруване за празниците.

прочети още

Тарифите, които федералното правителство на САЩ наложиха на някои продукти, експедирани от Китай през юли и добавени през август и септември, оставиха много хора да се чудят какво ще означава това за ценообразуването на безбройните компоненти на компютъра, които се доставят до САЩ от Китай.

прочети още

На пазара има изобилие от предварително сглобени персонални компютри, но няма нищо по-голямо от удовлетворението от това да си го сглобите сам. Въпреки, че процесът на сглобяване на компютър не е труден, може да е обезсърчителен първия път, когато го правите.

прочети още

Всеки е чувал за пазаруване онлайн, но трудно се престрашава да направи първата си покупка. Факт е, че няколко сайта предлагат изгодни цени, а промоциите им понякога са страхотни. Но как да пазаруваме компютърни части от Amazon.co.uk?

прочети още

Хуманоидният робот YuMi дирижира Lucca Philharmonic Orchestra в съвместен концерт заедно с италианския тенор Андреа Бочели в театъра "Верди" в Пиза, Италия 12 септември 2017 г.

прочети още

Произведение, създадено от програма с Изкуствен Интелект, е продадено на търг за $ 432,000 (£ 337,000).

прочети още

Коя е единствената страна в света, която създаде Министерство на изкуствения интелект?

прочети още

Инженерите в университета в Сан Диего успяха за пръв път да предскажат кръвното налягане на индивида и да предоставят персонализирани препоръки, които да го намалят въз основа на тези данни.

прочети още

Поддържат се всички карти Maestro, Mastercard и Visa, издадени в страната и чужбина.

прочети още

Компютърът Ви има проблем със стартирането? Вентилаторите работят повече и са по-шумни от нормалното? Всичко това може да се дължи на неправилна експлоатация на кабелите в кутията. Ето и кои са най-често срещаните грешки при окабеляването.

прочети още

Първият въпрос, който трябва да си зададем, е дали сме заклети геймъри, които няма да направят компромис пред нищо, или обикновени потребители, които ще играят любимата си игра от време на време. Знаете ли, че може да се сглоби прилична конфигурация за игри, дори и без външна видеокарта?

прочети още

Фирма Кринитус ЕООД е официален търговец в онлайн платформата на Emag.bg

прочети още

Здравейте! Добре дошли в новия ни онлайн магазин. Разглеждайте, питайте и коментирайте всичко, което Ви интересува.

прочети още