Изкуственият интелект - кой и къде го развива?

23 октомври 2018
Изкуственият интелект - кой и къде го развива?

Съдейки по рядкото споменаване, може да изглежда, че единствените страни, развиващи Изкуствен интелект (И.И.) са САЩ и Китай. Но докато компаниите в тези две страни са водещи в най-модерните научни изследвания и продукти, все още е рано за индустрията и другите страни работят усилено, за да станат големи И.И. играчи. Ето шест страни, които биха могли да предизвикат двата мастодонта.

 

Сингапур

Сингапур беше една от първите държави, които обявиха национална стратегия, наречена "A.I. Singapore" през май 2017 г. Тази инициатива обедини правителството, изследователските институции и компаниите заедно да си сътрудничат в областта на научните изследвания и да ускорят местното приемане на И.И., като 109 млн. долара ще бъдат изразходвани в продължение на пет години. Сингапур има и преднина в сферата на автономните превозни средства: там се появиха първите таксита за самообслужване за обществено ползване и там беше изграден мини-град за по-нататъшно тестване.

 

Обединени Арабски Емирства

Обединените арабски емирства са първата държава в Близкия изток, която публикува И.И. стратегия и единствената страна в света, която създаде Министерство на изкуствения интелект. Докато Емирствата се опитват да привлекат международното внимание със смели проекти като лаборатория, задвижвана от И.И., фокусирана върху изменението на климата, през това лято те заведоха 600 местни студенти в И.И. лагер, където да започнат развитие на собствените си таланти.

 

Израел

Израел се превръща в световен лидер в медицинската И.И. с десетки нови стартиращи фирми в областта на здравеопазването в страната. Правителството обяви петгодишна програма с бюджет от 280 милиона долара, за да дигитализира данните за пациентите и да използва И.И. да се съберат важна информация, с надеждата да превърнат домашния опит в потребителски продукти, които биха могли да превърнат Израел в лидер в индустрията.

 

Индия

Индия пусна своята И.И. стратегия едва това лято, но има големи идеи как да навакс: да стане "гаражът", който развива И.И. и който създава икономически растеж и социално развитие за себе си и за останалата част от развиващия се свят. Планът, който те наричат #AIforAll, ще се фокусира върху проекти, свързани със здравеопазването, селското стопанство, образованието, интелигентните градове и инфраструктурата, както и интелигентната мобилност и транспорт.

 

Франция

Френското правителство пусна 150-страничен документ по-рано тази година, в който се посочва нейните  усилията около секторите на здравеопазването, околната среда, транспорта и сигурността, свързани с И.И. Французите отделят 2 милиарда долара за финансиране на проекти в тези области. И когато (или ако) Великобритания напусне Европейския съюз, Франция е в добра позиция да бъде епицентър на Съюза на откъм И.И. Както Google, така и Facebook вече имат офиси в Париж, посветени на И.И. изследвания.

 

Канада

Двама от четирите "кръстника" на настоящи1 И.И. бум, Йошуа Бенджио и Джефри Хинтън, живеят, работят и преподават в Канада. Усилията им помогнаха за стимулиране на значителни изследвания на И.И. промишлеността там, включително офиси за Uber, Facebook и Google. Текущите ограничения на имиграцията в Съединените щати също ще изпратят талантливи международни изследователи в Канада вместо в Силиконовата долина.

 

Източник: Ню Йорк Таймс

 

Не се знае защо, но се смята, че правителството е забранило услугата

прочети още

Google е глобен с 50 милиона евро (£44m) от френския регулатор на данни CNIL за нарушаване на правилата на ЕС за защита на данните.

прочети още

Много хора разтриват или опъват вратовете си, докато работят на компютъра. Ново проучване показва, че навеждането напред за да прочете по-ясно написаното на монитора, се отразява на шията и води до проблеми с врата и раменете.

прочети още

Изследователи създадоха най-бързата и енергийно ефективна симулация на част от мозъка на плъх, използвайки компютърен хардуер.

прочети още

Фокусирането върху отрицателното е добро, когато става въпрос за батерии

прочети още

Puma пуска в експлоатация ограничено количество на обувките си за бягане RS-Computer от 1986 г., които разполагат с компютърен чип, който да записва разстоянието, времето и изразходваните калории. Бягащите могат да свържат обувката чрез 16-пинов конектор към всеки Apple IIE, Commodore 64 или IBM PC, за да видят данните си.

прочети още

Microsoft се хвърля бялата кърпа с Edge и изгражда нов уеб браузър за Windows 10, този път базиран на Chromium.

прочети още

Полицията в Ню Йорк съобщи днес, че е придобила 14 дрона и планира да ги използва в полицейските си акции в града. Ход, който провокира реакциите на гражданските застъпнически групи, които са загрижени за мотивите на отдела.

прочети още

Нещо държи будна филмовата звезда Том Круз през нощта: функцията "изглаждане на движението".

прочети още

Уикендът на Amazon за пазаруване за празниците счупи всички рекорди, а тазгодишният Кибер-понеделник се превърна в най-успешния в историята на компанията.

прочети още

Комисарят за защита на децата в Англия призовава интернет гигантите да бъдат по-прозрачни относно данните, които събират за децата.

прочети още

Днес AMD представи първите и най-бързи графични процесори, създадени със нова 7nm технология, в своето събитие Next Horizon.

прочети още

Amazon се присъединява към конкурентите си в търговията на дребно, като разширява програмата си за безплатна доставка точно преди огромното пазаруване за празниците.

прочети още

Тарифите, които федералното правителство на САЩ наложиха на някои продукти, експедирани от Китай през юли и добавени през август и септември, оставиха много хора да се чудят какво ще означава това за ценообразуването на безбройните компоненти на компютъра, които се доставят до САЩ от Китай.

прочети още

На пазара има изобилие от предварително сглобени персонални компютри, но няма нищо по-голямо от удовлетворението от това да си го сглобите сам. Въпреки, че процесът на сглобяване на компютър не е труден, може да е обезсърчителен първия път, когато го правите.

прочети още

Всеки е чувал за пазаруване онлайн, но трудно се престрашава да направи първата си покупка. Факт е, че няколко сайта предлагат изгодни цени, а промоциите им понякога са страхотни. Но как да пазаруваме компютърни части от Amazon.co.uk?

прочети още

Хуманоидният робот YuMi дирижира Lucca Philharmonic Orchestra в съвместен концерт заедно с италианския тенор Андреа Бочели в театъра "Верди" в Пиза, Италия 12 септември 2017 г.

прочети още

Произведение, създадено от програма с Изкуствен Интелект, е продадено на търг за $ 432,000 (£ 337,000).

прочети още

Всички говорят за това каква видеокарта или процесор притежават или планират да закупят. Изборът на дънна платка обаче е много важен. Именно тя е свързващото звено, което кара системата да работи гладко.

прочети още

Инженерите в университета в Сан Диего успяха за пръв път да предскажат кръвното налягане на индивида и да предоставят персонализирани препоръки, които да го намалят въз основа на тези данни.

прочети още

Поддържат се всички карти Maestro, Mastercard и Visa, издадени в страната и чужбина.

прочети още

Компютърът Ви има проблем със стартирането? Вентилаторите работят повече и са по-шумни от нормалното? Всичко това може да се дължи на неправилна експлоатация на кабелите в кутията. Ето и кои са най-често срещаните грешки при окабеляването.

прочети още

Първият въпрос, който трябва да си зададем, е дали сме заклети геймъри, които няма да направят компромис пред нищо, или обикновени потребители, които ще играят любимата си игра от време на време. Знаете ли, че може да се сглоби прилична конфигурация за игри, дори и без външна видеокарта?

прочети още

Фирма Кринитус ЕООД е официален търговец в онлайн платформата на Emag.bg

прочети още

Здравейте! Добре дошли в новия ни онлайн магазин. Разглеждайте, питайте и коментирайте всичко, което Ви интересува.

прочети още