Най-често срещаните грешки с окабеляването на компютъра

18 октомври 2018
Най-често срещаните грешки с окабеляването на компютъра

Компютърът Ви има проблем със стартирането? Вентилаторите работят повече и са по-шумни от нормалното? Всичко това може да се дължи на неправилна експлоатация на кабелите в кутията. Ето и кои са най-често срещаните грешки при окабеляването.

 

Лошо окабеляване

Ако забележите, че кабелите на вашия компютър не се събират правилно в кутията, последното нещо, което трябва да направите, е да ги натъпчете вътре и да се надявате на късмета си. Ако кабелите не се събират, има вероятност да сте инсталирали дисковете неправилно. Много от по-големите компютърни кутии на пазара са проектирани така, че да имат портове за твърдите дискове срещу дънната платка. По този начин ще имате повече място зад твърдия диск за вашите кабели. Правилното им разпределение не само ще направи вътрешността на компютъра Ви по-лесна за управление, но също така ще бъде по-лесно да се добавят и подменят компонентите в бъдеще.

Кабелите трябва освен да бъдат подредени, да се закрепят здраво и стабилно един за друг или за рамката на кутията. Всяко движение е добре да бъде избегнато. В противен случай рискувате някой от тях да се допира до компонент, на който пречи на работата. Например дори леко докосване до охлаждащия вентилатор на процесора или видеокартата може не само да произведе неприятен стържещ звук. Това докосване ще разцентрира баланса на вентилатора и той ще се амортизира много по-бързо от обичайното. Не забравяйте, че тези вентилатори се въртят с няколко хиляди оборота в минута!

Също така свободното позициониране на кабели в кутията пречи на охлаждането на компонентите. Всяка пречка на въздушния поток може да покачи с няколко градуса температурата, а това е вредно както за процесора, така и за всяка част от компютъра Ви.

 

Използване на грешни кабели

Захранванията на съвременните компютри имат различни видове кабели. Особено при по-високия клас, подходящ например за геймъски конфигурации, различните портове на захранващия блок имат различно приложение. В общия случай портовете се свързват или към различен компонент, или към дънната платка. Повечето от тях са с различна форма, с цел да не се използват не по предназначение. В редки случаи обаче може да се получи объркване. Използването на натиск не е полезно и трябва да се избягва. Обикновено портовете се включват лесно, като се чува кликване. Натискът може не само да повреди буксата, но и да пусне различен ток и да изгори компонента, бил той видеокарта, процесор, диск или дънна платка.

 

Грешно поставяне на кабелите на дънната платка

Всеки, който някога е сглобявал или отварял компютър знае, че кабелите за старт и рестарт влизат в много малки пинчета. Намирането на точните пинове за всеки кабел за предния панел е изпитание дори и за най-добрите харуер специалисти. Най-малкото, което може да се случи ако не ги поставите правилно, е бутоните да не работят. Затова трябва да сте напълно наясно с модела на дънната платка, да внимавате кои точно пинове са за LED светлините, кои са за USB портовете и кои за бутоните за стартиране на компютъра.

В общия случай всички портове са надписани и обозначение. Фактът, че са изключително малки и много на брой прави задачата по-сложна. Важно е да разчетете правилно точно положение на кабела, или да потърсите помощ относно модела дънна платка, с който работите.

 

Измъкнати кабели

Колкото и да внимавате, особено ако не сте се занимавали със сглобяването на компютри, винаги може да изпуснете нещо. Повечето от кабелите издават кликващ звук когато влязат до край в съответните си гнезда. Особено за допълнителните захранващи кабели на дънната платка, видеокартата, процесора, това е много важно. Неправилно поставен кабел може да промени подаденото напрежение, да доведе до прекъсвания на подавания ток и да изгори съответния компонент.

Винаги проверявайте поне по два пъти сглобената машина. Още след поставянето на първите кабели има опасност от измъкване на някой от тях в последствие. И докато някои от конекторите са снабдени с насрещник, който по-трудно може да се освободи сам, особено пиновете на дънната платка са лесни за повреждане или измъкване. Организацията на кабелите в кутията също е много важна, като трябва да бъде така направена, че да няма напрежение и опъване, но и да няма висящи свободно кабели.

 

При желание за помощ за асемблиране на конфигурация от нас, можете да направите поръчка тук.

Не се знае защо, но се смята, че правителството е забранило услугата

прочети още

Google е глобен с 50 милиона евро (£44m) от френския регулатор на данни CNIL за нарушаване на правилата на ЕС за защита на данните.

прочети още

Много хора разтриват или опъват вратовете си, докато работят на компютъра. Ново проучване показва, че навеждането напред за да прочете по-ясно написаното на монитора, се отразява на шията и води до проблеми с врата и раменете.

прочети още

Изследователи създадоха най-бързата и енергийно ефективна симулация на част от мозъка на плъх, използвайки компютърен хардуер.

прочети още

Фокусирането върху отрицателното е добро, когато става въпрос за батерии

прочети още

Puma пуска в експлоатация ограничено количество на обувките си за бягане RS-Computer от 1986 г., които разполагат с компютърен чип, който да записва разстоянието, времето и изразходваните калории. Бягащите могат да свържат обувката чрез 16-пинов конектор към всеки Apple IIE, Commodore 64 или IBM PC, за да видят данните си.

прочети още

Microsoft се хвърля бялата кърпа с Edge и изгражда нов уеб браузър за Windows 10, този път базиран на Chromium.

прочети още

Полицията в Ню Йорк съобщи днес, че е придобила 14 дрона и планира да ги използва в полицейските си акции в града. Ход, който провокира реакциите на гражданските застъпнически групи, които са загрижени за мотивите на отдела.

прочети още

Нещо държи будна филмовата звезда Том Круз през нощта: функцията "изглаждане на движението".

прочети още

Уикендът на Amazon за пазаруване за празниците счупи всички рекорди, а тазгодишният Кибер-понеделник се превърна в най-успешния в историята на компанията.

прочети още

Комисарят за защита на децата в Англия призовава интернет гигантите да бъдат по-прозрачни относно данните, които събират за децата.

прочети още

Днес AMD представи първите и най-бързи графични процесори, създадени със нова 7nm технология, в своето събитие Next Horizon.

прочети още

Amazon се присъединява към конкурентите си в търговията на дребно, като разширява програмата си за безплатна доставка точно преди огромното пазаруване за празниците.

прочети още

Тарифите, които федералното правителство на САЩ наложиха на някои продукти, експедирани от Китай през юли и добавени през август и септември, оставиха много хора да се чудят какво ще означава това за ценообразуването на безбройните компоненти на компютъра, които се доставят до САЩ от Китай.

прочети още

На пазара има изобилие от предварително сглобени персонални компютри, но няма нищо по-голямо от удовлетворението от това да си го сглобите сам. Въпреки, че процесът на сглобяване на компютър не е труден, може да е обезсърчителен първия път, когато го правите.

прочети още

Всеки е чувал за пазаруване онлайн, но трудно се престрашава да направи първата си покупка. Факт е, че няколко сайта предлагат изгодни цени, а промоциите им понякога са страхотни. Но как да пазаруваме компютърни части от Amazon.co.uk?

прочети още

Хуманоидният робот YuMi дирижира Lucca Philharmonic Orchestra в съвместен концерт заедно с италианския тенор Андреа Бочели в театъра "Верди" в Пиза, Италия 12 септември 2017 г.

прочети още

Произведение, създадено от програма с Изкуствен Интелект, е продадено на търг за $ 432,000 (£ 337,000).

прочети още

Всички говорят за това каква видеокарта или процесор притежават или планират да закупят. Изборът на дънна платка обаче е много важен. Именно тя е свързващото звено, което кара системата да работи гладко.

прочети още

Коя е единствената страна в света, която създаде Министерство на изкуствения интелект?

прочети още

Инженерите в университета в Сан Диего успяха за пръв път да предскажат кръвното налягане на индивида и да предоставят персонализирани препоръки, които да го намалят въз основа на тези данни.

прочети още

Поддържат се всички карти Maestro, Mastercard и Visa, издадени в страната и чужбина.

прочети още

Първият въпрос, който трябва да си зададем, е дали сме заклети геймъри, които няма да направят компромис пред нищо, или обикновени потребители, които ще играят любимата си игра от време на време. Знаете ли, че може да се сглоби прилична конфигурация за игри, дори и без външна видеокарта?

прочети още

Фирма Кринитус ЕООД е официален търговец в онлайн платформата на Emag.bg

прочети още

Здравейте! Добре дошли в новия ни онлайн магазин. Разглеждайте, питайте и коментирайте всичко, което Ви интересува.

прочети още