Как да си сглобим компютър?

1 ноември 2018
Как да си сглобим компютър?

Как да си сглобим компютър?Бъдете подготвени

Преди да започнете да сглобявате компютър, трябва да подготвите работното си място. Уверете се, че сте готови с всичките си части и инструменти. Най-малкото ще Ви трябват:

     Кръстати отвертки
     Свински опашки за прихващане на кабелите
     Фенерче
     Термо паста
     Нещо за съхранение на винтовете
     Лепенки за рани (само за всеки случай)

Понякога хората се притесняват за статичното електричество. Ако не живеете в особено суха среда, не работите върху метална повърхност (а върху дървена или пластмасова маса), не разтривате чорапите си в килима, няма място за притеснение за компютъра или частите му. Разбира се, няма нищо лошо да изиграете нещата безопасно. Така че, ако се притеснявате за статичното електричество, вземете подходящите предпазни мерки.

 

Прегледайте днешните промоции на ИТ компоненти в Amazon тук.

 

Свържете компонентите към дънната платка

Някои предпочитат да монтират дънната платка в кутията преди да направят каквото и да е друго. В много случаи обаче е много по-лесно  първо да се свържат ключови компоненти като CPU и RAM.

 

Процесорът

Независимо дали става въпрос за процесор на Intel или AMD, първата стъпка е да освободите прихващащия лост на процесора, за да можете да го пуснете в слота. (Голямата разлика тук е, че Intel изгражда пиновете си на слота, докато при AMD те са на процесора.)

Стрелката/триъгълникът в горната част на процесора трябва да се насочи към тази слота или капака на слота. Не се опитвайте да инсталирате процесора със стрелката, насочена в грешна посока, тъй като бихте могли да повредите чипа, дъното или и двете! След като процесора и гнездото са правилно подравнени, можете да пуснете чипа на място и той ще се утаи в гнездото под собственото си тегло. Ако това не стане, вземете процесора и го поставете отново. Не насилвайте процесора към слота или почти сигурно ще повредите нещо. След като установите, че процесорът е инсталиран правилно в гнездото, натиснете лостчето за обтягане обратно надолу (на дънните платки на Intel, това също ще включва метална пластина, която държи процесора).

Обърнете внимание, че горепосочените указания се отнасят до основните платформи за AMD (AM4 гнездо) и Intel (гнездо LGA 1151). Платформите на ентусиастите като Core X на Intel (LGA 2066 / R4) и AMD Threadripper (TR4) имат различни/по-сложни инсталации на процесора, като Intel чиповете включват два лоста, а Threadripper изисква специални винтове и плъзгаща пластмасова скоба. Процесът на инсталиране на процесора Threadripper по-специално е труден и, предвид цената на чиповете и дънните платки X399, не бихме препоръчали Threadripper като първата платформа за изграждане на персонални компютри.

След като инсталирате охладителя, включете конектора на вентилатора в неговия порт на дънната платка. Това обикновено е някъде близо до гнездото на процесора и е означено като "CPU_FAN".

 

Охладителят

Много процесори идват с охладители в кутията. Ако не правите тежки овърклоквания, това може да е достатъчно , въпреки че много хора искат да купуват по-мощни (и често по-тихи) допълнителни охладители.

Ако използвате оригиналния охладител, той вече има термична паста. При допълнително закупен охладители обикновено ще трябва да сложите собствена такава. Не е нужно да слагате много - капка с размер на грахово зърно, сложена в центъра на процесора, която ще се разпространи сама, когато наложите охладителя. Отново, сериозните овърклокери и ветераните по изграждане на персонални компютри ще имат различни техники за равномерно разпространение на термопастата. Но за начинаещите билдъри и тези, които не се стремят да постигнат максималните възможни скорости на овърклок, пускането на малко количество в центъра и оставянето на CPU охладителя да разпространи термо пастата работи добре. Просто се уверете, че не добавяте прекалено много паста - определено не искате да тя да се разтече по слота и дънната платка.

Базовите охладители за процесорите на Intel използват захващащи щифтове, които минават през дупки в дънната платка. Препоръчваме да се натискат в противоположните ъгли, за да се разпредели равномерно термопастата и да се предотврати нееднаквото налягане от едната страна на процесора. Складовите охладители на AMD имат метални рамена, които се вкарват в зъби на пластмасова конзола от двете страни на гнездото. Останалите охладители се монтират по различни начини, така че не забравяйте да се консултирате с ръководството за употреба, тъй като монтирането на им може да бъде изненадващо сложно, често включващо голяма задна пластина, който трябва да бъде монтирана зад дънната платка.

 

Оперативна памет

Инсталирането на RAM е щракване - буквално. Първо, уверете се, че ключалките за всеки слот за памет са отворени. Някои платки имат ключалки от двете страни на RAM слота, докато други - често бюджетните дъна - имат капаче от едната страна, а другият е фиксиран на място. След като отворите ключалките, погледнете всеки модул DIMM и го позиционирайте в слота, така че малката вдлъбнатина на RAM плочката да е подравнена със съответния щифт на дъното. И накрая, натиснете надолу модула DIMM от двете страни, докато щракне на място, като ключалките се затворят сами. Процесът изисква малко сила, но ако имате проблеми, уверете се, че не поставяте модула наобратно.

Ако инсталирате две RAM плочки на дъно, което има четири слота, проверете ръководството на дънната платка, за да се уверите, че инсталирате модулите DIMM в правилния слот. Ако ги поставите в грешни слотове, възможно е да не получите възможно най-добрата производителност, или една от плочките може да не бъде разпозната от дънната платка/операционната система.

 

Поставяне на дънната платка в кутията

Сега, след като създадохме основната платформа (без видеокартата, която ще добавим по-късно), ще инсталираме дънната платка с CPU и RAM в кутията. Ако все още не сте, отстранете страничните панели на шасито. В повечето случаи те имат винтове с палец, задържащи панелите на място, което ги прави лесно да ги махнете.

Първо, съберете отдалечителните винтчета (тези, които се монтират на кутията и към тях се завинтват винтовете на дънната платка), и намерете подходящото място за инсталирането им. То вероятно емаркирано в зависимост от размера на дънната платка, която сте избрали. В много случаи винтчетата са предварително инсталирани, така че може да пропуснете тази стъпка.

I/O панелът, който покрива площта около задните ви портове, идва с дънната платка. Някои премиум платки се доставят като този панел е предварително свързан, но повечето не го правят. Така че ще трябва да поставите панела в шасито, преди да инсталирате самата дънна платка, като се уверите, че тя е от правилната страна. Тя трябва да е поставена така, че портовете ѝ да се поберат в дупките, след като и двете са инсталирани. Ще трябва да използвате някаква сила, за да захванете четирите ъгъла. Бъдете внимателни с острите ръбове (затова имате и лепенките), както и металните палци, които могат да блокират портовете - особено ако имате нискобюджетна дънна платка.

 

Дънната платка

Сега е време да сложите дънната платка. Уверете се, че дупките на дънната платка съвпадат с ограничителните винтове, които инсталирахте, и че портовете съвпадат с изрезите на I/O панела. След това поставете винтовете в стойките за закрепване на дънната платка.

 

Каква дънна платка да избера?

 

Добавяне на захранване и традиционни или SATA дискове

Захранващият блок обикновено се монтира на гърба на кутията, където може да дърпа хладен въздух от под шасито. След като го поставите на място, което обикновено е просто, трябва да го завиете на място с четири винта в задната част на кутията. След това включете 24-изводния конектор за захранване и допълнителния/захранващия конектор в дънната платка.

Сега е време да добавим SATA дисковете, които могат да бъдат 2.5-инчов SSD или твърд диск или традиционен 3.5-инчов твърд диск. Свържете кабела за данни SATA към дънната платка и вашето устройство или устройства, след което свържете SATA захранващия конектор от захранването към вашето устройство (а). Монтирайте твърдия диск или SSD в съответната скоба и завийте или го застопорете на място. Обърнете внимание, че методите за монтаж на конзоли/дискове и разположение се различават по модела на шасито.

 

Поставяне на видеокартата

Това е незадължителна стъпка. Ако използвате процесор Intel или AMD с интегрирана графика и не планирате сериозни игри, може да нямате нужда от отделна графична карта. Много от процесорите на AMD, както и моделите от висок клас на Intel, обаче не разполагат с видеокарта и ще изискват допълнителна такава, за да се свържат и изведат сигнал на монитора ви.

За да инсталирате видеокартата, вероятно ще трябва да премахнете някои от капаците на слота в задната част на кутията, така че HDMI, DVI и други портове да се покажат, като ви позволят да свържете монитора (ите) по-късно.

Свържете видеокартата в слота PCIe X16 на дънната платка (това е дългия слот на дъното, като трябва да използвате най-горния, ако има повече от един). Ако е необходимо, включете допълнителните кабели за захранване на PCIe. (Може да не се налага да правите това на карти от по-нисък клас).

 

Добавяне на Wi-Fi карта (ако е необходимо)

Повечето дънни платки идват с Ethernet порт и много от тях имат вграден Wi-Fi. Ако обаче имате нужда от безжичен достъп и компютърът ви не е снабден с Wi-Fi карта, ще трябва да инсталирате такава в един от слотовете PCIe, слот M.2 или да прикрепите USB Wi-Fi флашка. Ако играете игри, Ethernet връзката вероятно е най-добрият ви залог за надеждна връзка.

 

Прегледайте днешните промоции на ИТ компоненти в Amazon тук.

 

Последното свързване на кабелите

Добре, останаха само още няколко кабела, докато стигнем до включването на компютъра. Уверете се, че захранванията за всички вентилатори са включени в гнездото за вентилаторите на дънната платка. След това прикачете аудио кабела на предния панел, USB 2.0 и USB 3.0 конекторите към техните слотове. Може да се наложи да се консултирате с ръководството на дънната платка за това, защото тяхното местоположение варира според модела.

И накрая, има малки конектори за предния панел, като бутон за стартиране, рестартиране, активност на хард диска и т.н. Те трябва да бъдат свързани със съответните щифтове на дънната платка (обикновено в долния десен ъгъл, ако дънната ви платка е монтирана в традиционната ориентация). Ще трябва да се консултирате отново с ръководството, за да видите къде трябва да отиде всеки кабел, тъй като това също може да се различава въз основа на марката и модела.

Проверете дали всички кабели са по местата си. Те са доста малки (както и техните етикети), така че е лесно да ги объркате, ако не обърнете специално внимание.

 

Включете компютъра

След като направите всичко това, добре е да проверите отново, за да сте сигурни, че няма допълнителни вентилатори или захранващи кабели, които все още чакат да бъдат насочени към правилния си порт. След това включете компютъра към тока, свържете монитора си (към един от портовете на графичната карта, ако сте го инсталирали) и клавиатурата и мишката.

Натиснете бутона за стартиране на монитора, след това включете захранването (има копче на на гърба на захранванващия блок) и натиснете бутона за стартиране на вашия компютър. Ако всичко работи, компютърът трябва да се включи и да стартира своя POST (самостоятелно тестване при включване). Тъй като операционната ви система все още не е инсталирана, може да получите съобщение за грешка относно липсващо устройство за зареждане или може да бъдете изпратени директно в UEFI/BIOS.

 

Управление на кабелите

Това е моментът, в който трябва да направите кутията си красива и да осигурите по-добър въздушен поток. Правим това, след като сме наясно, че системата стартира правилно, защото не бихме искали да подредим внимателно кабелите и да изрежем куп свински опашки, само за да видим, че трябва сменим някой компонент или да пренасочим кабел. Разбира се, можете да инсталирате операционната си система преди тази стъпка. И чистата маршрутизация на кабелите разбира се е по-маловажна, ако нямате кутия с прозорец. Но ние харесваме нещата хубави и красиви, така че е време да затворите системата, да изключите захранващия кабел и да почистите нещата.

Подреждането на някои кабели в кутията по време на процеса на изграждане е добра първа стъпка към чистата подредба. Бихте могли да прекарате часове, докато наредите кабелите възможно най-перфектно. Но просто прекарайте 15 минути, като положите усилия да ги подредите, и това може да доведе до огромна визуална разлика в това, как изглежда окончателното ви кутия.

 

Най-често срещаните грешки с окабеляването на компютъра

 

Инсталирайте операционна система, драйвери и актуализации

За предпочитане е преди процеса на сглобяване да имате USB устройство с Windows 10 или Linux по избор. За Windows 10 просто отидете на страницата за изтегляне на Microsoft и кликнете върху бутона "Изтегляне на инструмента сега". Изтеглете и стартирайте инструмента за създаване на мултимедия, който ще превърне всяко 8 GB или по-голямо USB устройство в инсталационен диск на Windows.

Поставете USB устройството в новия компютър, включете го и трябва да се стартира инсталатора на вашата операционна система, който ще ви преведе през процеса. Ако системата няма достъп до устройството ви, може да се наложи да се върнете до BIOS и да се уверите, че вашето USB устройство е достъпно, и че е поставено в реда за зареждане преди оптичното устройство или твърдите дискове.

След като инсталирате операционната си система, при първото свързване с интернет, Windows 10 е доста добър при намирането на драйвери за устройствата. Все пак трябва да отидете на продуктовите страници на производителите за вашите части, за да се уверите, че имате най-новите актуализации.

Накрая, когато вашата операционна система и драйвери са актуализирани, е време да започнете да използвате компютъра си! Този, който построихте. Инсталирайте някои игри, изгледайте някои филми, редактирайте снимки или видео, влезте във Фейсбук - каквото искате да правите с компютъра си. И помнете: Когато сте готови да добавите още функции или ефективност, винаги можете да надстроите.

 

Източник

Прегледайте днешните промоции на ИТ компоненти в Amazon тук.

 

Не се знае защо, но се смята, че правителството е забранило услугата

прочети още

Google е глобен с 50 милиона евро (£44m) от френския регулатор на данни CNIL за нарушаване на правилата на ЕС за защита на данните.

прочети още

Много хора разтриват или опъват вратовете си, докато работят на компютъра. Ново проучване показва, че навеждането напред за да прочете по-ясно написаното на монитора, се отразява на шията и води до проблеми с врата и раменете.

прочети още

Изследователи създадоха най-бързата и енергийно ефективна симулация на част от мозъка на плъх, използвайки компютърен хардуер.

прочети още

Фокусирането върху отрицателното е добро, когато става въпрос за батерии

прочети още

Puma пуска в експлоатация ограничено количество на обувките си за бягане RS-Computer от 1986 г., които разполагат с компютърен чип, който да записва разстоянието, времето и изразходваните калории. Бягащите могат да свържат обувката чрез 16-пинов конектор към всеки Apple IIE, Commodore 64 или IBM PC, за да видят данните си.

прочети още

Microsoft се хвърля бялата кърпа с Edge и изгражда нов уеб браузър за Windows 10, този път базиран на Chromium.

прочети още

Полицията в Ню Йорк съобщи днес, че е придобила 14 дрона и планира да ги използва в полицейските си акции в града. Ход, който провокира реакциите на гражданските застъпнически групи, които са загрижени за мотивите на отдела.

прочети още

Нещо държи будна филмовата звезда Том Круз през нощта: функцията "изглаждане на движението".

прочети още

Уикендът на Amazon за пазаруване за празниците счупи всички рекорди, а тазгодишният Кибер-понеделник се превърна в най-успешния в историята на компанията.

прочети още

Комисарят за защита на децата в Англия призовава интернет гигантите да бъдат по-прозрачни относно данните, които събират за децата.

прочети още

Днес AMD представи първите и най-бързи графични процесори, създадени със нова 7nm технология, в своето събитие Next Horizon.

прочети още

Amazon се присъединява към конкурентите си в търговията на дребно, като разширява програмата си за безплатна доставка точно преди огромното пазаруване за празниците.

прочети още

Тарифите, които федералното правителство на САЩ наложиха на някои продукти, експедирани от Китай през юли и добавени през август и септември, оставиха много хора да се чудят какво ще означава това за ценообразуването на безбройните компоненти на компютъра, които се доставят до САЩ от Китай.

прочети още

Всеки е чувал за пазаруване онлайн, но трудно се престрашава да направи първата си покупка. Факт е, че няколко сайта предлагат изгодни цени, а промоциите им понякога са страхотни. Но как да пазаруваме компютърни части от Amazon.co.uk?

прочети още

Хуманоидният робот YuMi дирижира Lucca Philharmonic Orchestra в съвместен концерт заедно с италианския тенор Андреа Бочели в театъра "Верди" в Пиза, Италия 12 септември 2017 г.

прочети още

Произведение, създадено от програма с Изкуствен Интелект, е продадено на търг за $ 432,000 (£ 337,000).

прочети още

Всички говорят за това каква видеокарта или процесор притежават или планират да закупят. Изборът на дънна платка обаче е много важен. Именно тя е свързващото звено, което кара системата да работи гладко.

прочети още

Коя е единствената страна в света, която създаде Министерство на изкуствения интелект?

прочети още

Инженерите в университета в Сан Диего успяха за пръв път да предскажат кръвното налягане на индивида и да предоставят персонализирани препоръки, които да го намалят въз основа на тези данни.

прочети още

Поддържат се всички карти Maestro, Mastercard и Visa, издадени в страната и чужбина.

прочети още

Компютърът Ви има проблем със стартирането? Вентилаторите работят повече и са по-шумни от нормалното? Всичко това може да се дължи на неправилна експлоатация на кабелите в кутията. Ето и кои са най-често срещаните грешки при окабеляването.

прочети още

Първият въпрос, който трябва да си зададем, е дали сме заклети геймъри, които няма да направят компромис пред нищо, или обикновени потребители, които ще играят любимата си игра от време на време. Знаете ли, че може да се сглоби прилична конфигурация за игри, дори и без външна видеокарта?

прочети още

Фирма Кринитус ЕООД е официален търговец в онлайн платформата на Emag.bg

прочети още

Здравейте! Добре дошли в новия ни онлайн магазин. Разглеждайте, питайте и коментирайте всичко, което Ви интересува.

прочети още